Press

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Interview / Интервю

БНТ "Часът на зрителите"
...

1

Comment on Facebook

Beautiful music! Safe travels! Успехи!

Браво!

Чудесно! Успех на юг 🙂 Кристалите и леда могат да вдъхновят катедрален звук и мащабна среда за творчество.

View more comments

Interview / Интервю

Награда от Столична община “За ярки постижения в изкуството”.
...

4

Comment on Facebook

Честито Теодосий! Адмирации...Успех по пътя към творчеството Ви!!!

Заслужена награда!

Маестро, ти си презентирал Общината с наградата си! Благородно!

Заслужена награда!ЧЕСТИТО!!!

Заслужена и достойна награда! Аплодисменти, Теодосий!

Най-добрия... Заслужено Толкова, се радвам, за вас. Благодаря ви, че ви има. Искам да сте здрав само Продължавайте, да творите.. Образец сте. Най-искрен фен Димитрова.. 🥰🥰🥰🥰 Ще ми се лично, да се запозная с вас.. Обожавам творчеството ви.

Честито и още много награди!!!👏🙋‍♂️

Браво мајсторе,честитки

Гордея се със Вас.

Честито и още много Успехи!

Честито! Успех!

Браво!

Bravo 👏👏👏

View more comments

Interview / Интервю

Разделението на Балканите не идва от народите, а от политиците, смятат Теодосий Спасов и Влатко Стефановски

Варна, 8 август /Мила Едрева, БТА/

Дразни ме разделението, което се налага между народите на Балканите, но то не идва от хората, а явно от дипломатите и политиците, каза днес за БТА маестро Теодосий Спасов. Той и приятелят му от Република Северна Македония Влатко Стефановски излизат тази вечер на сцената на Летния театър във Варна, за да зарадват публиката с етно джаз концерт-спектакъла "Братимене". През следващите два дни двамата ще бъдат в София и Пловдив.

На въпрос дали свирят българска или македонска музика двамата са единодушни, че всъщност тя е балканска. Публиката чува да звучат интонации от всеки етнос, живеещ на Балканите, посочи Спасов.
Между македонския и българския народ няма дрязги, ние се обичаме, смята Стефановски. Спасов допълва, че му става странно, когато някой твърди, че за него политиката е кауза. "Кауза може да е изкуството, политиката е наука, тя се учи и има специализирани учебни заведения, където я преподават", каза българският музикант. И допълни, че явно политиците имат нужда от обучение по дипломация.

Двамата приятели са категорични, че никога не биха изневерили на себе си в името на по-пълни салони и зали. "Ако искам премного публика, ще се занимавам с комерсиална музика, но компромиси със себе си не правя и се занимавам само с това, което отговаря на моя вкус, без да ме интересува кое е модерно и кое не", уточни Стефановски. Той посочи, че в различни периоди акцентира върху различни елементи в зависимост от вътрешното си усещане. Неговата позиция е, че нито поп музиката е евтина, нито джазът - елитарен, а всичко зависи от таланта, знанието, умението, артистичността на музиканта.

На въпрос дали са постигнали върха в кариерата си, и двамата отговарят отрицателно. Според Спасов той ежедневно се учи на нещо, защото "кавалът е такъв инструмент, че колкото повече човек свири на него, толкова повече открива". "Китарата има много върхове, не един или два, не знаеш на кой от тях първо да се изкачваш", с усмивка допълва Стефановски. За личния си творчески път казва, че е имал върхови моменти, но веднага допълва, че всеки живот е като амплитуда с изкачвания и спадове, което всъщност е много хубаво.

За плановете си след концертите в София и Пловдив двамата споделят, че ще се разделят. Теодосий Спасов планира да пътува до Крит, а после да се включи във фестивал в Копривщица. Китаристът от Република Северна Македония пък ще отпътува за Сърбия, където има два концерта. Сигурен е обаче, че скоро отново ще е в нашата страна, защото я посещава много често и то не винаги по работа.
/МХ/
...

2
Interview / Интервю  Разделението на Балканите не идва от народите, а от политиците, смятат Теодосий Спасов и Влатко Стефановски  Варна, 8 август /Мила Едрева, БТА/  Дразни ме разделението, което се налага между народите на Балканите, но то не идва от хората, а явно от дипломатите и политиците, каза днес за БТА маестро Теодосий Спасов. Той и приятелят му от Република Северна Македония Влатко Стефановски излизат тази вечер на сцената на Летния театър във Варна, за да зарадват публиката с етно джаз концерт-спектакъла Братимене. През следващите два дни двамата ще бъдат в София и Пловдив.  На въпрос дали свирят българска или македонска музика двамата са единодушни, че всъщност тя е балканска. Публиката чува да звучат интонации от всеки етнос, живеещ на Балканите, посочи Спасов.
Между македонския и българския народ няма дрязги, ние се обичаме, смята Стефановски. Спасов допълва, че му става странно, когато някой твърди, че за него политиката е кауза. Кауза може да е изкуството, политиката е наука, тя се учи и има специализирани учебни заведения, където я преподават, каза българският музикант. И допълни, че явно политиците имат нужда от обучение по дипломация.  Двамата приятели са категорични, че никога не биха изневерили на себе си в името на по-пълни салони и зали. Ако искам премного публика, ще се занимавам с комерсиална музика, но компромиси със себе си не правя и се занимавам само с това, което отговаря на моя вкус, без да ме интересува кое е модерно и кое не, уточни Стефановски. Той посочи, че в различни периоди акцентира върху различни елементи в зависимост от вътрешното си усещане. Неговата позиция е, че нито поп музиката е евтина, нито джазът - елитарен, а всичко зависи от таланта, знанието, умението, артистичността на музиканта.  На въпрос дали са постигнали върха в кариерата си, и двамата отговарят отрицателно. Според Спасов той ежедневно се учи на нещо, защото кавалът е такъв инструмент, че колкото повече човек свири на него, толкова повече открива. Китарата има много върхове, не един или два, не знаеш на кой от тях първо да се изкачваш, с усмивка допълва Стефановски. За личния си творчески път казва, че е имал върхови моменти, но веднага допълва, че всеки живот е като амплитуда с изкачвания и спадове, което всъщност е много хубаво.  За плановете си след концертите в София и Пловдив двамата споделят, че ще се разделят. Теодосий Спасов планира да пътува до Крит, а после да се включи във фестивал в Копривщица. Китаристът от Република Северна Македония пък ще отпътува за Сърбия, където има два концерта. Сигурен е обаче, че скоро отново ще е в нашата страна, защото я посещава много често и то не винаги по работа.
/МХ/

Comment on Facebook

Поздравления за усърдната работа и непреклонен дух. Музиката е докосваща душата

Балканска музика, да... политиците трябва да се научат на духовност и култура, че някъде са я изгубили по пътя и са забравили кои са.

Но вие правите това което сближава хората! Не се отказвайте! Културата ще ни сближи!

Винаги съм казвал, че най добрият музикант на първо място е отличен човек. И след това отличен професионалист. Щастлив съм, че Теодосий е лицето на родината ни. Да ни е жив и здрав! ❤️

Абсолютно вярно - и не само на Балканите, а и навсякъде. Divide et impera.

Е, имаме памет по въпроса...къса памет.

Class act

И не само на Балканите, но музиката е универсалният език, който обединява

Точно така!!!!Разделяй е владей...или владей и разделяй!!!

Техните и нашите!

Така е, за съжаление!

Hvala Bogu draga braco radosti nasa.

За хубавото и доброто няма граници!

ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ!!! 💗👏

Много правилно наборе!!!

ТИТАНИ

То същото важи и за у нас!

View more comments

Interview / Интервю

от Драгомир Симеонов
...

2
Video image

Comment on Facebook

Interview

BGNES 07.08.2021 Debnevo
...

2
Video image

Comment on Facebook

Достойно за възхищение! (В този хаотичен и враждебен свят...) 👏

one more cup of coffe! same Theodosii Spassov?

Обединител!🌎

❤️💖❤️

View more comments

Load more