Press

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Интервю / Interview

Бойка Велкова и Теодосий Спасов в "Търси се" на bTV 19 май 2023

Водещи са Миглена Димчева и Нели Хаджийска.

Ще се срещнете също с Галя и Гого Лозанови, Кирил Вълчев, Нина Колева и Онник Каранфилян, Елена Велкова и Теодор Спасов.

Theodosii Spassov,Boyka Velkova,Teodosii Spasov,Търси се
...

1

Comment on Facebook

. Прекрасни сте!! Бъдете живи и здрави и все така сплотени, всеотдайни и щастливи!!!!

Прекрасно семейство! Бъдете все така сплотени, любящи и грижовни един към друг! Желая Ви здраве и успех в живота ! Бъдете благословени!

Възхищавам ви се колко сте земни и истински .Случайна среща с моя внук♥️

Все така да сте😘 обичащи се!

Талантливи умни непримирими борбени мили хора А Бойчето вечната красавица и не по малко прекрасният Ви син Тео Възхищавам се на и на семейството Ви Теодосий и на теб като един щастлив баща и съпруг Бъдете живи здрави и благословени заедно дълги години

До всеки преуспял мъж стои жена, неговата муза! Бъдете живи и здрави, още дълги години заедно! А вие Маестро продължавайте да ни радвате с Вашето неповторимо изкуство!

Прекрасно семейство сте! Бъдете здрави, щастливи и все така влюбени и сплотени! ❤️

Дай Боже всеки му такава любов! Бъдете благословени и много дълги години да ни радвате с талантите си. Бог да ви благослови и с най-желаните за вас!

Великолепни, талантливи, земни и безкрайно обичащи се! Благословени бъдете! 💗

Бъдете живи и здрави и много щастливи мигове заедно.

Прекрасно семейство имате ,Маестро!!!Бъдете здрави,бъдете щастливи,имайте много късмет и професионални успехи! Бъдете благословени!🥰🍀🌷✨✨✨✨

Бъдете Благословени и Много Щастливи... Здраве... Късмет и Успех...

За мен вие сте вдъхновение, сила, пример, даряващи и разпръскващи светлина!🙏♥️♥️♥️♥️♥️

Винаги съм се възхищавам на, Теодоси Спасов.! Той излъчва спокойствие и нежност! Бъдете здрави и много щастливо семейство! Желя Ви още много години да сте заедно!

Обичам Ви . Когато чуя Тео,спирам всичко и слушам просълзена от умиление. Бъдете здрави и много щастливи

ЖЕЛАЯ ВИ МНОГО ЗДРАВЕ,ЩАСТИЕ И КЪСМЕТ!!!!!!

БЪДЕТЕ ЩАСТЛИВИ-ВЪЗХИЩАВАМ ВИ СЕ!

Благословени с любов. Господ да пази прекрасното Ви семейство!

Невероятни сте! Бъдете Благословени!

Здраве, Щастие, Любов, Късмет, Сбъднати Мечти, Успех Във Всяко Начинание..

Прекрасно семейство!

Прекрасни

Разкошни!

Прекрасни сте! Бъдете здрави и Благословени!

Чудесни сте!Просто Ви обичам!Благословени да сте !

View more comments

Интервю / Interview

Теодосий Спасов пред „Нов живот":

Опорочени са фондовете за отпускане на средства

Те отиват при близки и роднини, създават се проекти-еднодневки, които умират след усвояването на парите, заявява известният джазмен.

• „Нюзуик" признава кавалджията за един от най-талантливите източноевропейски инстументалисти, подчертавайки, че е създал нов музикален жанр.

Интервю на Валентина Иванова

- Как едно момче от Делиормана хвана кавала и го превърна в своя сьдба?

- Да, роден съм в Исперих, но израснах в родното село на баща ми Белица, до Тутракан.
Пырвият ми преподавател беше бай Димитьр Йовчев, местен самодеец, типичен изпълнител на свирни от добружанския край. По-кьсно отново баща ми ме „посъветва" да кандидатствам в Музикалното училище в
Котел. То пък взеха, че ме приеха. И след пет години обучение там, в специалността „Кавал", се превърнах в годен за сцената изпълнител на българска народна музика.
После записах висше образование в Музикалния институт в Пловдив, който сега се нарича Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Асен Диамандиев". Четири години там по-широко специализирах музика.

- Смятате ли, че тези учебни заведения са си запазили статута на водещи в обучението на музиканти?

- Да, Котел и Пловдив са сред водещите музикални учебни заведения, наред с тези в Широка лька и Плевен. Децата излизат със сериозна музикална подготовка и продължават образованието си в Пловдив, защото Академията си остава уникална и с голям авторитет. Създава много добри певци, инструменталисти и преподаватели. Предстои ми защита на докторантура в Академията и, живот и здраве, един ден, като мирясам и имам време, ще ми бъде много драго да преподавам на младите хора.

- Има ли достатъчно мераклии да учат музика и то народна?

- Природата ражда, тя не спира. Има хора с различни интереси. Съвременното поколение, освен че е тясно свързано с новите технологии, комбинира дигиталното с живото, аналоговото, типично за 20-ти век. Всички трябва да се адаптираме към новите условия, но да съхраняваме музиката във всичките й разновидности и възможности.
Не е лошо дигитализацията да ни помага да се разгращаме и да показваме още по-добре богатството на музиката.

- На каква възраст е добре човек да започне да свири, за да стане добър музикант?

- Музиката е една от най трудоемките професии.
Заниманията задьлжително трябва да започват от ранна
взраст. при духачите като мен, например, от 9 годишна се започва, когато организмьт на човека е физиологически годен. При пианото и цигулката може и по-рано.

- Кога вашият професионален път зави от фолклора към джаза?

- Това се случи в Академията. Там имаше няколко потока студенти-класици с поп-джаз увлечение и ние, от фолклора.
Съвместеният ни живот произведе онзи бум на джаза в началото на 80-те години на миналия век. Тогава се роди и нашата студентска група „Джаз линия". Дължа много на моя състудент Дарин Бърнев, който ме спечели за джаза и първите ми изпълнения бяха на негови композиции.

- Сега вие самият сте и композитор...

- За жалост не ми остава много време за писане и главно ангажиментите ми са свързани с чужди произведения.
Допреди час репетирах една програма, която ще изпълня с гръцка група в Белград в голям концерт с балканска музика.
Постоянно ме канят някъде за участия. Главно се прехранвам с изпълнения на чужда музика. Работя и създавам и моя музика, но като че ли поканите, които
получавам като гост на различни проекти, са повече от моите инициативи.

- Вие също сте активен. Фестивалът „Жълтите павета" се превърна в събитие, което ценителите обичат.

- За съжаление аз закрих този фестивал, защото не получих адекватна подкрепа от институциите, впреки обещанията им. Не искам повече да ползвам мои приятели - световни звезди - да идват срещу мижаво заплащане и с помощ от
други мои, заможни, приятели.
Предпочетох да не злоупотребявам с приятелството.

- Колко е важна дейността на институциите - дьржавни и общински - за хора като вас?

- Дейностите на тия комисии и фондове, сформирани за отпускане на средства, за подкрепа на различни идеи и инициативи са опорочени. Средствата отиват при близки и роднини по схеми. До такива държавни и общински постове се докопват хора, които не са специалисти, хора неадекватни, поставени там да раздават пари на подставени лица. Така се създават проекти-еднодневки, те умират след усвояването на средствата. Трезвомислещите артисти отдавна са пропищели.

- Как се оказахте в проекта на Хилда Казасян, с който гостувате в Кьрджали?

- Ние всички сме работили заедно и се познаваме добре.
Това са все доказани музиканти. Затова, когато Хилда ме покани, не се двоумих. Хилда е намерила една много добра формула, съчетаваща джаз изпълнители и симфоничен
оркестър. Вижда се, че е удачна, защото има вече дълъг живот. В Кърджали идваме с порвото издание - „Да послушаме кино", представящо музика от български филми.
Имаме и второ - сьс световни филмови теми.

- Гледате ли към нов проект?

- Имам нещо недовършено. Преди три години, като се вирнах от Антрактида, трябваше да издам музикален албум, но ни удари коронавирусът. Тогава реших да го направя дистанционно, т.е. всички музиканти да си запишат партиите вкъщи, а аз да подреждам музиката бавно.
Умишлено искам това да бъде албум, създаден в
пълноценен пандемичен вид с всички условности и
ограничения, които ни наложи Ковид. Впуснахме се с китариста Кристиян Цвятков в голямата авантюра, наречена Антарктида. Идеята на проф Пимпирев беше да се композира на място, което не е правено преди. Надявам се един ден да представим албума и при вас.

- Има ли нещо, което не може да бъде извирено на кавал?

- Много е абстрактно. Понякога нещо, което изглежда трудно, много лесно се извирва. Вьпрос на гледна точка и на рационално мислене от страна на изпълнителя.

Теодосий Спасов е музикант, виртуозен изплнител на кавал. Смятан е за жива легенда на балканската музика и един от водещите солисти на световната сцена, който свири на кавал. Това е дървена "овчарска" флейта с осем дупки, един от най-старите инструменти в Европа.
Той развива своя уникален стил като синтезира традиционния фолклор с джаз, рок и класическа музика. В продление на десетилетия гастролира в Европа, Азия, Близкия изток, Австралия, Канада и САЩ.

Още през април 1995 г. списание „Нюзуик" признава Спасов за един от най-талантливите източноевропейски музиканти в рубриката си “Най-
доброто в Изтока", подчертавайки, че е сьздал нов музикален жанр.

През 2015 година е обявен за „Артист на ЮНЕСКО за мир"
На 12 май музикантът гостува в Кърджали с програмата «Да послушаме кино".

Theodosii Spassov,Teodosii Spasov
...

2
Интервю / Interview 

Теодосий Спасов пред „Нов живот:

Опорочени са фондовете за отпускане на средства

Те отиват при близки и роднини, създават се проекти-еднодневки, които умират след усвояването на парите, заявява известният джазмен.

• „Нюзуик признава кавалджията за един от най-талантливите източноевропейски инстументалисти, подчертавайки, че е създал нов музикален жанр.

Интервю на Валентина Иванова

- Как едно момче от Делиормана хвана кавала и го превърна в своя сьдба?

- Да, роден съм в Исперих, но израснах в родното село на баща ми Белица, до Тутракан.
Пырвият ми преподавател беше бай Димитьр Йовчев, местен самодеец, типичен изпълнител на свирни от добружанския край. По-кьсно отново баща ми ме „посъветва да кандидатствам в Музикалното училище в
Котел. То пък взеха, че ме приеха. И след пет години обучение там, в специалността „Кавал, се превърнах в годен за сцената изпълнител на българска народна музика.
После записах висше образование в Музикалния институт в Пловдив, който сега се нарича Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Асен Диамандиев. Четири години там по-широко специализирах музика.

- Смятате ли, че тези учебни заведения са си запазили статута на водещи в обучението на музиканти?

-  Да, Котел и Пловдив са сред водещите музикални учебни заведения, наред с тези в Широка лька и Плевен. Децата излизат със сериозна музикална подготовка и продължават образованието си в Пловдив, защото Академията си остава уникална и с голям авторитет. Създава много добри певци, инструменталисти и преподаватели. Предстои ми защита на докторантура в Академията и, живот и здраве, един ден, като мирясам и имам време, ще ми бъде много драго да преподавам на младите хора.

- Има ли достатъчно мераклии да учат музика и то народна?

-  Природата ражда, тя не спира. Има хора с различни интереси. Съвременното поколение, освен че е тясно свързано с новите технологии, комбинира дигиталното с живото, аналоговото, типично за 20-ти век. Всички трябва да се адаптираме към новите условия, но да съхраняваме музиката във всичките й разновидности и възможности.
Не е лошо дигитализацията да ни помага да се разгращаме и да показваме още по-добре богатството на музиката.

- На каква възраст е добре човек да започне да свири, за да стане добър музикант?

- Музиката е една от най трудоемките професии.
Заниманията задьлжително трябва да започват от ранна
взраст. при духачите като мен, например, от 9 годишна се започва, когато организмьт на човека е физиологически годен. При пианото и цигулката може и по-рано.

- Кога вашият професионален път зави от фолклора към джаза?

-  Това се случи в Академията. Там имаше няколко потока студенти-класици с поп-джаз увлечение и ние, от фолклора.
Съвместеният ни живот произведе онзи бум на джаза в началото на 80-те години на миналия век. Тогава се роди и нашата студентска група „Джаз линия. Дължа много на моя състудент Дарин Бърнев, който ме спечели за джаза и първите ми изпълнения бяха на негови композиции.

- Сега вие самият сте и композитор...

- За жалост не ми остава много време за писане и главно ангажиментите ми са свързани с чужди произведения.
Допреди час репетирах една програма, която ще изпълня с гръцка група в Белград в голям концерт с балканска музика.
Постоянно ме канят някъде за участия. Главно се прехранвам с изпълнения на чужда музика. Работя и създавам и моя музика, но като че ли поканите, които
получавам като гост на различни проекти, са повече от моите инициативи.

- Вие също сте активен. Фестивалът „Жълтите павета се превърна в събитие, което ценителите обичат.

- За съжаление аз закрих този фестивал, защото не получих адекватна подкрепа от институциите, впреки обещанията им. Не искам повече да ползвам мои приятели - световни звезди - да идват срещу мижаво заплащане и с помощ от
други мои, заможни, приятели. 
Предпочетох да не злоупотребявам с приятелството.

-  Колко е важна дейността на институциите - дьржавни и общински - за хора като вас?

- Дейностите на тия комисии и фондове, сформирани за отпускане на средства, за подкрепа на различни идеи и инициативи са опорочени. Средствата отиват при близки и роднини по схеми. До такива държавни и общински постове се докопват хора, които не са специалисти, хора неадекватни, поставени там да раздават пари на подставени лица. Така се създават проекти-еднодневки, те умират след усвояването на средствата. Трезвомислещите артисти отдавна са пропищели.

-  Как се оказахте в проекта на Хилда Казасян, с който гостувате в Кьрджали?

-  Ние всички сме работили заедно и се познаваме добре.
Това са все доказани музиканти. Затова, когато Хилда ме покани, не се двоумих. Хилда е намерила една много добра формула, съчетаваща джаз изпълнители и симфоничен
оркестър. Вижда се, че е удачна, защото има вече дълъг живот. В Кърджали идваме с порвото издание - „Да послушаме кино, представящо музика от български филми.
Имаме и второ - сьс световни филмови теми.

- Гледате ли към нов проект?

-  Имам нещо недовършено. Преди три години, като се вирнах от Антрактида, трябваше да издам музикален албум, но ни удари коронавирусът. Тогава реших да го направя дистанционно, т.е. всички музиканти да си запишат партиите вкъщи, а аз да подреждам музиката бавно.
Умишлено искам това да бъде албум, създаден в
пълноценен пандемичен вид с всички условности и
ограничения, които ни наложи Ковид. Впуснахме се с китариста Кристиян Цвятков в голямата авантюра, наречена Антарктида. Идеята на проф Пимпирев беше да се композира на място, което не е правено преди. Надявам се един ден да представим албума и при вас.

- Има ли нещо, което не може да бъде извирено на кавал?

- Много е абстрактно. Понякога нещо, което изглежда трудно, много лесно се извирва. Вьпрос на гледна точка и на рационално мислене от страна на изпълнителя.

Теодосий Спасов е музикант, виртуозен изплнител на кавал. Смятан е за жива легенда на балканската музика и един от водещите солисти на световната сцена, който свири на кавал. Това е дървена овчарска флейта с осем дупки, един от най-старите инструменти в Европа.
Той развива своя уникален стил като синтезира традиционния фолклор с джаз, рок и класическа музика. В продление на десетилетия гастролира в Европа, Азия, Близкия изток, Австралия, Канада и САЩ. 

Още през април 1995 г. списание „Нюзуик признава Спасов за един от най-талантливите източноевропейски музиканти в рубриката си “Най-
доброто в Изтока, подчертавайки, че е сьздал нов музикален жанр.

През 2015 година е обявен за „Артист на ЮНЕСКО за мир
На 12 май музикантът гостува в Кърджали с програмата «Да послушаме кино.

Theodosii Spassov,Teodosii SpasovImage attachmentImage attachment

Comment on Facebook

Браво за смелостта ви да назовете истината, такава каквато е! Благодаря на Бог, че все още има такива хора като вас! Бъдете благословен!

Благодаря Ви!

Очакваме албума с интерес! ❤️

Благодаря Ви! Вие Сте Богоявление! Българин! С най- красивата Музика! Сърдечно Ви Поздравявам!Здраве! 🌿❤️🌿

Поздравление за прекрасното интервю!Винаги истинско!

" Предпочетох да не злоупотребявам с приятвлството" ...Честно, много честно интервю! Дали ще го прочетат " институциите"???

ВЪВ ВСИЧКИ ОБЛАСТИ НА ДЪРЖАВАТА , ЗА ВСЯКО ЕДНО НЕЩО , ЩОМ СТАНЕ ДУМА ЗА ,,ПРОЕКТ,,....СЕ НАРЕЖДАТ ЗАД ТЕБЕ ,, ЕДНИ ДОБРИ ХОРА,, КОИТО ТИ ИЗПИВАТ КРЪВТА, А ЗА ГЛАВНАТА ЦЕЛ НА ПРОЕКТА, МОЖЕ ДА СЕ НАЛОЖИ И ЗАЕМ ДА ТЕГЛИШ !

България има спешна нужда от свръхдоза истина и себепознание, колкото и да боли. Благодаря ти Тео за искрените думи. Дано стигнат до необходимите уши. Доскоро!

Toва са нашите корени,това е нашата музика- майсторски интерпретирана от виртуозът Маестро Теодосий Спасов!

Неповторим талант! Гордея се, че съм българка! И причината затова сте Вие! Бъдете благословени!

Дай Боже здраве!

Бъди Благословен Маестро..

Здраве,смелост и ...музика:)

Чудесен!

Г-н Спасов, ще имате ли концерт и в Бургас скоро?.... с плевенската филхармония и с Хилда?😀

Точно!

БРАВО ВЕЛИКИ

ВЕЛИКАН

Българската Земя и Дух са в тебе .Другият е Велко който дава всичко за да научи всички деца на Бялгарищина в Силистра

View more comments

Интервю / Interview

От гостуването ми в АМТИИ “ проф. Асен Диамандиев” Пловдив ❤️

За разговора с публиките, за посланията в изкуството, за необходимостта да разшириш измеренията на работата с музикалния инструмент, за мащаба на таланта и споделените емоции...
Това е #ТеодосийСпасов в #ПроекциинаДиалога - пленителният проект, който обединява публична лекция, уъркшоп и подкаст. Реализирането на новото издание се осъществява в основната програмна селекция на програма #Наследство на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.
Горди сме, че #АМТИИ надгражда визии и устойчиви новаторски културни тенденции.
#AMDFA #ArtAcademyPlovdiv #Пловдив2019 #Legacy #EuropeanCapitalofCulture #culture #dialogue #art
Кадри: Ивелина Стоянова
Пловдив - Европейска столица на културата 2019 / Plovdiv 2019 ECOC АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" Пловдив Theodosii Spassov Galina Lardeva Toni Shekerdzieva-Nowak

Theodosii Spassov,Teodosii Spasov,АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" Пловдив
...

3

Comment on Facebook

If only I could have been in that audience! 👏👏👏

Такъв Човек с огромен талант и Благ характер навсякъде е желан,добре приет и много може да се научи от него!

Призвание и дълг е по-възрастните да предават опит,знания ...с душа и сърце

Браво и Бог да ви благослови с дълголетие г-н Спасов, има какво да научат младите.

С ДЪХА НА БОГ ТЕОДОСИЙ СПАСОВ ПРАВИ ЧУДЕСА ...С ТОЗИ БЛАГ ГЛАС И ТЕМБЪР ТОЙ Е ТОЛКОВА УБЕДИТЕЛЕН,ЧЕ ЗАВЛАДЯВА АУДИТОРИЯТА НА МЛАДИ И СТАРИ ...С УВАЖЕНИЕ:...БЪДЕТЕ ...

Пловдив ми е любим град

Благословен и Уникален Музикант е Теодосий Спасов!

ЧЕСТ И УВАЖЕНИЯ МАЕСТРО!!!

След моят град Русе

Поздравление 👏👏👏👏

Велик музикант и Човек!

Живата легенда на българската музика

ПОЛЕЗЕН ЛИ.?.., УНИКАЛЕН СИ ОРФЕЕ

УНИКАЛЕН СИ

УНИКАЛНО!!!!!!ЖЕЛАЯ НА ТЕЗИ МЛАДИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ ТВОРЧЕСКИ УСПЕХИ!!!!!ТЕОДОСИ ПРОДЪЛЖАВАЙ В СЪЩИЯ ДУХ ДА ТВОРИШ!!!

View more comments

Load more