Video Archive

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
ТЕОДОСИЙ СПАСОВ И ХИЛДА КАЗАСЯН
"Да послушаме кино" Sofia Summer Fest 2021, 20 септември камера:Венцислав Йорданов

ТЕОДОСИЙ СПАСОВ И ХИЛДА КАЗ...

ЗАПОВЯДАЙТЕ ❗️🎭
ФЕДРА – СИЯЙНАТА ГОСТУВА В АНТИЧНИЯ ТЕАТЪР на 29.09. 2021 г. от 20:00 ч. „Федра – сияйната“ на Театър „Азарян“. 
Бойка Велкова е режисьор и се превъплъщава във Федра, а музиката е на Теодосий Спасов, „кавалджията на света“, който пръв започва да свири джаз на кавал и смесва народна музика с елементи от джаза и класиката. Всички участници в спектакъла са забележителни професионалисти. Петя Силянова изиграва една чувствена, всеотдайна, мъдра Диотима, Пламен Манасиев изгражда Тезей като сложен образ, разкъсван от вътрешни конфликти, а младите актьори Михаил Сървански (Иполит) и Севар Иванов (Агатон) играят с такъв актьорски хъс, с такава пластика, че кулминацията на техните отношения – дуелът им, се превръща в акробатичен танц, в полет – сблъсък на двама герои, колкото антични, толкова съвременни. За въздействащата хореография основната заслуга е на Филип Миланов, както и за интересната сценография и костюми е на Бояна Бъчварова.
Това е една съвременна „Федра“, написана от младия доктор по философия и естетика Петър Пламенов, преподавател в СУ „Св Климент Охридски“. Това не е древногръцкото произведение на Еврипид, нито на Сенека, нито интерпретацията на Расин от времето на Класицизма. Пламенов „стъпва“ на древногръцката митология и заедно с Бойка Велкова изграждат една силна, модерна, интересна и вълнуваща „Федра“. Тази пиеса е вдъхновена от митологията, но тя ни пренася в днешния ден, за да ни припомни, че въпреки изминалите хилядолетия, човекът все още не е станал Господар на своя вътрешен свят, не е постигнал вътрешна хармония и го сполетява съдбата на пеперудата, изгаряща в пламъка на свещта.
Федра на старогръцки означава „блестяща“, „сияйна“. Всички в нейното семейство познават любовта и обичат, но и всички те биват подложени на неподозирани изпитания. Мотото на пиесата на Петър Пламенов „Да грешиш и в греха да нямаш грях“ навежда на основната идея, че силната любов не е грях, че любовта е над всичко, че любовта е смисълът на живота. Митът за Федра е един от най-вълнуващите въображението разкази, защото откровено повдига въпроса: ако любовта не е само страст, но и същност на битието, защо за човека тя се превръща в изпитание на съдбата? Може би отговорът се крие в древния стих: “Да обичаш значи да виждаш красотата и да не се боиш от светлината ѝ“.
Смелата, елегантна и дълбока режисура на Бойка Велкова е посветена на разбулването на вътрешните мотиви на героите. Тя релефно изобразява женската емоционалност с нейната неочаквана дълбочина и противоречивост, както и се вглежда без укор в мъжкото его, във волята за авторитет и власт.
Линк към видеоклип на Федра: https://youtu.be/OKxO1ij-pp0
Билетите могат да се закупят онлайн от Eventim.bg: Купи билети за Федра /Сияйната, Plovdiv ~ Ancient Theatre Plovdiv (eventim.bg), както и на касата пред Община Пловдив, в Античния театър, в Дома на културата „Борис Христов“ и в ТИЦ на площад „Римския стадион“. камера: Ilko Ganev Theodosii Spassov,Boyka Velkova,Teodosii Spasov #fedra #theodosiispassov #boykavelkova #plovdiv #теодосийспасов #бойкавелкова #федра #Пловдив #петърпламенов

ЗАПОВЯДАЙТЕ ❗️🎭 ФЕДРА &ndas...

INTERVIEW Theodosii Spassov - Interview ИНТЕРВЮ / INTERVIEW
на Христина Котларска Theodosii Spassov,Teodosii Spasov,Theodosii Spassov Quintet US/Canada O'Maino Tour 2018,Theodosii Spassov

INTERVIEW Theodosii Spassov

Interview ИНТЕРВЮ / INTERVIEW на Хри...

DARIK RADIO 28 YEARS - Interview ДАРИК РАДИО на 28 години 21 януари 2021 ВЪЛЧЕВ И ВЪЛЧЕВ ШОУ - Храната на Антарктида Специални гости:
Теодосий Спасов, Християн Цвятков, проф. Христо Пимпирев

DARIK RADIO 28 YEARS

Interview ДАРИК РАДИО на 28 годи...

КОПРИВЩИЦА - ДОБРЕВ & СПАСОВ представят "Копривщица" 2021

КОПРИВЩИЦА

ДОБРЕВ & СПАСОВ представя...

УТРЕ! 
Събота 16 януари 2021 г. от 17:30 ч. по БНТ 1                  #теодосийспасов #християнцвятков #христопимпирев #танцътнапигвините #руменвасилев #емаконстантинова #бнт1 #антарктида #theodosiispassov #hristopimpirev #hristiyantsvyatkov #pinguindance #rumenvasilev #emakonstantinova #bnt1 #antarctica #film #movie

УТРЕ! Събота 16 януари 2021 г....

Load more